Groene Peper 2025

Op zoek naar een gemeenschappelijke droom voor een betere wereld (NL)
2025-05-23 , Room 1 (n.o.t.k)

Tijdens de workshop worden de deelnemers uitgenodigd om te “durven dromen”, d.w.z. om hun visies op een betere wereld te formuleren en deze te verwoorden als “Intrinsieke Duurzaamheidsdoelen” (ISG's). Vervolgens zullen concrete handelingsperspectieven worden besproken om stappen te zetten in de richting van het realiseren van de droom, gebaseerd op “Strategisch Idealisme”.


In wat voor wereld willen wij leven; of beter: in wat voor wereld zullen onze kleinkinderen willen leven? De huidige SDG's geven geen antwoord op die vraag: ze gaan vooral over wat we NIET willen, zoals: armoede, of genitale verminking van vrouwen en meisjes. Toch is deze vraag naar een betere wereld cruciaal, omdat die inspiratie en richting zou moeten geven aan de noodzakelijke transities van onze wereldwijde samenleving. Over samenleving gesproken: wie zijn daar allemaal lid van, alleen mensen of ook onze medebewoners van Planeet Aarde? Wie zijn eigenlijk de eigenaren van deze planeet? En: hoe zit het met toekomstige generaties, nog niet geboren, tot in de verre toekomst: zijn zij ook eigenaar; hoe doen we hen recht?

Tijdens de workshop, na een korte inleiding door boekauteur Niko Roorda, worden de deelnemers uitgenodigd om te “durven dromen”, d.w.z. om hun visies op een betere wereld te formuleren, en deze expliciet te formuleren, in de vorm van zogenaamde “Intrinsieke Duurzaamheidsdoelen” (ISG's), de lange termijn tegenhangers van de bekende, maar op de korte termijn gerichte SDG's. Zie voor uitleg: https://niko.roorda.nu/books/fundamentals-of-sustainable-development/isgs. Om verder te gaan dan idealisme, zullen als volgende stap emoties worden besproken: aan de ene kant verlammende “Draken der Passiviteit” (Dragons of Inaction), aan de andere kant inspirerend besef van eigen moed en capaciteiten, leidend tot concrete handelingsperspectieven die de deelnemers in staat stellen hun dromen om te zetten in daden, zowel als burgers als professionals.

Dr. Niko Roorda werkt sinds 1991 aan duurzame ontwikkeling, ESG en verandermanagement voor universiteiten, hogescholen en bedrijven in verschillende landen, als onderwijsontwikkelaar, auteur en senior consultant. Op basis van de eerste 20 jaar ervaring met deze onderwerpen promoveerde hij in 2010 aan de Universiteit Maastricht. Voor zijn prestaties ontving Roorda de Nationale Prijs voor Innovatie en Duurzame Ontwikkeling. In 2018 werd hij door Leren voor Morgen geselecteerd als de Duurzame Docent van het Jaar in de categorie Hoger Onderwijs. Zijn meest recente studieboek “Basisboek Duurzame Ontwikkeling” (5e editie) verscheen in 2025, gelijktijdig in het Nederlands, Engels en Duits.

Dr. Niko Roorda has worked from 1991 on sustainable development, ESG and change management for universities, colleges and companies in several countries, as an education developer, author and senior consultant. Based on the first 20 years of his experience in these topics, he received his PhD from Maastricht University in 2010. For his achievements, Roorda received the Dutch National Award for Innovation and Sustainable Development. In 2018 he was selected by Leren voor Morgen as the Sustainable Teacher of the Year in the Higher Education category. His most recent textbook "Basisboek Duurzame Ontwikkeling" (5th edition) was published in 2025, simultaneously in Dutch, English and German.