National XR Day 2025

🇳🇱 Wanneer is VR (g)een goede leeromgeving? (panel discussion)
2025-07-02 , Theil CB-2 (118p)

Virtual Reality biedt ongekende mogelijkheden, maar hoe zorg je ervoor dat VR het leren van jouw studenten daadwerkelijk verrijkt en versterk? Wat moet je vooral niet doen? Deze vragen worden steeds relevanter nu meer VR-content open gedeeld wordt. In deze paneldiscussie gaan ervaren onderwijsinnovators in gesprek over de impact, uitdagingen én grenzen van VR als didactisch leermiddel.


Virtual Reality biedt ongekende mogelijkheden voor het vervolgonderwijs, maar hoe zorg je ervoor dat VR het leren van studenten echt verrijkt? Wanneer draagt VR écht bij aan effectief onderwijs? Hoe kan VR een krachtige, maar veilige leeromgeving bieden? Wat zijn de grenzen van VR als didactisch leermiddel? Wat moet je vooral niet doen? Deze vragen worden de komende jaren nog relevanter nu steeds meer VR-content open gedeeld wordt.

In deze interactieve paneldiscussie gaan ervaren onderwijsinnovators uit verschillende onderwijssectoren (mbo, hbo en wo) en onderwijsrichtingen (zorg, onderwijs) in gesprek over de kansen, uitdagingen, én grenzen van VR als didactisch leermiddel. Vanuit hun rollen als docent, onderwijsonderzoeker, lector, innovator, blended coach en adviseur hebben zij VR met succes geïmplementeerd in hun instellingen. Twee projecten zelfs zijn bekroond met de Onderwijspremie. Ze delen successen, leerzame valkuilen en uitdagingen die zij de afgelopen jaren zijn tegengekomen bij de doelgerichte inzet van VR in de eigen instellingen én daarbuiten (o.a. XR Groeiraster).

Verwacht een scherpe, inspirerende discussie waarin de praktijk centraal staat. Daarbij zoomen we in op overeenkomsten en verschillen tussen sectoren als het gaat om hoe VR (niet) geïmplementeerd zou moeten worden als het écht impact wil maken in curricula. De panelleden kijken ook vooruit: Welke nieuwe uitdagingen brengt de nabije toekomst met zich mee? Ook publieksvragen worden beantwoord. Deelnemers vertrekken met frisse ideeën en concrete tips om het volledige potentieel van VR als leeromgeving te kunnen realiseren!

De panelleden zijn:
- Erik-Jan Smits, Lector Zin in ICT (Christelijke Hogeschool Ede)
- Gijs Terlouw, Associate lector Health Innovation & Simulation Learning (NHL Stenden)
- Jolien Mouw, Onderwijswetenschapper, VR kleuterklas (Rijkuniversiteit Groningen)
- Maarten Zweers, Adviseur Educatieve Technologie (Firda)
- Roel Peijs, Blended Coach XR (Vista College)/Innovatiehub

Laureate Onderwijspremie 2024, lead Keeping Order in the Virtual Reality (Kindergarten) Classroom, lead Adding a Layer to Learning (training teachers to use XR for STEM-education)

Roel Peijs is Blended Coach bij VISTA college, waar hij een sleutelrol speelde in de totstandkoming van het XR-lab en de brede implementatie van extended reality (XR) binnen het mbo-onderwijs. Hij adviseert onderwijsteams over de didactische inzet van XR en begeleidt hen in het integreren van innovatieve technologieën in hun lespraktijk. Daarnaast is Roel actief binnen de innovatiehub XR van Hogeschool Zuyd, waar hij zijn praktijkervaring vanuit VISTA college inzet om de implementatiefase van XR in het hbo vorm te geven.

Roel Peijs is a Blended Coach at VISTA college, where he played a key role in establishing the XR Lab and in the broader implementation of extended reality (XR) within vocational education. He advises teaching teams on the didactic use of XR and supports them in integrating innovative technologies into their educational practice. Roel is also part of the XR innovation hub at Zuyd University of Applied Sciences, where he contributes his hands-on experience from VISTA college to support the implementation phase of XR in higher education.

Als beleidsadviseur Educatieve Technologie bij Firda hou ik me bezig met structureel implementeren van technologieën in ons onderwijs. Denk hierbij aan verschillende interactieve tools, XR en de toepassingen van AI. Dit doe ik om ons onderwijs beter blended te maken en technologieën optimaal te benutten. Wat ik daarbij belangrijk vind is om de juiste keuzes te maken. Soms is technologie heel nuttig, maar soms ook helemaal niet. Als het niet bijdraagt aan het doel van jouw onderwijs moet je het niet doen. Die keuze moet je dan ook durven maken wanneer dat van belang is voor de kwaliteit van het onderwijs.

Ik heb de afgelopen jaren successen gezien met de implementatie van XR, maar ook zeker een aantal missers.