Elske van den Boom-Muilenburg


Sessies

12-11
11:35
45min
Zien hoe kennis en netwerken bewegen voor duurzame onderwijsverandering
Elske van den Boom-Muilenburg, Belinda Ommering

Onderwijsverandering in het mbo, hbo en wo vraagt niet alleen om goede ideeën, maar om het gezamenlijk creëren, delen en benutten van kennis. In deze workshop staat dat gezamenlijke proces centraal. We introduceren een visuele tool die zichtbaar maakt wie met wie samenwerkt, welke kennis gedeeld wordt, hoe vaak en op welke manier. Deelnemers brengen hun eigen netwerk in kaart en ervaren hoe het expliciteren van kennis- en samenwerkingspatronen bijdraagt aan duurzame onderwijsverandering. De tool verbindt sociaal kapitaal, kenniscreatie en kennisdeling. Door inzicht te krijgen in bestaande en ontbrekende verbindingen en in het type gedeelde kennis, ontstaat ruimte om doelgericht te werken aan een sterkere leer- en samenwerkingscultuur. Deelnemers worden uitgenodigd om hun eigen praktijkervaringen te delen en samen te verkennen hoe deze aanpak hen kan ondersteunen bij het versterken van innovatie in hun organisatie. Deze workshop is bedoeld voor iedereen die werkt aan onderwijsverandering en benieuwd is hoe je vanuit samenwerking en onderzoekend vermogen gezamenlijke kenniscreatie kunt stimuleren. Doe mee, denk mee, en ontdek hoe je via inzicht in netwerken en kennisstromen duurzame verandering kracht bij kunt zetten.

Kunst van kennisdeling
Amare Studio
12-11
14:00
45min
Hoe organiseer je AI-geletterdheid? Hint: niet met een chatbot
Elske van den Boom-Muilenburg, Kim Schildkamp

AI-geletterdheid vraagt om meer dan tools of individuele vaardigheden – het is een gezamenlijke opgave die stevig organisatorisch verankerd moet worden. In dit panelgesprek verkennen we hoe onderwijsinstellingen AI-geletterdheid (kunnen) vormgeven. De sessie is gebaseerd op een recente systematische literatuurstudie van Npuls, waaruit blijkt dat het organisatorische niveau cruciaal is voor het bevorderen van AI-geletterdheid. Het panelgesprek richt zich op vier sleutelcondities die dit niveau beïnvloeden. Aan de hand van vier vragen zoeken we naar praktische antwoorden:
(1) Wat is de rol van leiderschap in het stimuleren van AI-geletterdheid?
(2) Hoe geef je professionele ontwikkeling met betrekking tot AI-geletterdheid vorm die aansluit bij onderwijspraktijken?
(3) Hoe betrek je docenten en andere stakeholders actief bij de ontwikkeling van beleid en materialen gericht op AI-geletterdheid?
(4) Hoe bevorder je interfacultaire samenwerking om kennisdeling en brede adoptie van AI te ondersteunen?
Na een korte introductie van de onderzoeksbevindingen gaan drie panelleden met verschillende perspectieven met elkaar én het publiek in gesprek. Deze sessie biedt geen blauwdruk, maar wel gedeelde inzichten en concrete handvatten – voor bestuurders, beleidsmakers en onderwijsprofessionals die AI-geletterdheid niet alleen willen agenderen, maar ook echt willen organiseren.

Instrumenten voor goed onderwijs
Plenaire zaal