Daphne Vogel
IIk ben adviseur, onderzoeker en spreker op het snijvlak van onderwijsinnovatie, docentprofessionalisering en organisatieontwikkeling. Op dit moment werk ik als Expert Docentondersteuning binnen Npuls, het landelijke programma dat gericht is op het versterken van het vervolgonderwijs in Nederland (mbo, hbo en wo). Samen met collega’s uit het veld ontwikkel ik een gemeenschappelijke taal en een competentieprofiel voor docentondersteuners, waarmee onderwijsinstellingen hun ondersteuning structureel kunnen positioneren en professionaliseren.
Daarnaast werk ik als onderzoeker bij de Hogeschool Inholland, waar ik projectleider ben van een praktijkgericht onderzoek naar simulatieonderwijs in de zorg. Dit doe ik in samenwerking met onder andere de Hogeschool van Amsterdam, ROC’s en zorgorganisaties. Hiervoor werkte ik als hoofddocent en coördinator aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik me richtte op curriculumontwikkeling en innovatie binnen verpleegkunde- en intensive care-opleidingen.
Met een achtergrond in de geneeskunde en een masteropleiding Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht verbind ik graag praktijk, beleid en theorie. Ik spreek en publiceer regelmatig over onderwerpen als docentprofessionalisering, evidence-informed onderwijsinnovatie en de strategische positionering van ondersteunende rollen binnen onderwijsorganisaties.
Sessie
Docentondersteuning is essentieel voor duurzame onderwijsvernieuwing, maar wordt in de praktijk vaak verschillend ingevuld. Dit nieuwe landelijke competentieprofiel brengt daar handvatten voor. Tijdens deze sessie maak je kennis met het profiel voor docentondersteuning dat ontwikkeld is voor teams in het MBO, HBO en WO. Het profiel beschrijft vijf samenhangende competentiegebieden van coach tot innovator en biedt onderwijsinstellingen een gedeeld kader voor professionalisering, rolontwikkeling en strategische inzet.
We nemen je mee in het ontwikkeltraject, laten zien hoe de competentieprofielen in de praktijk functioneren en bespreken hoe het profiel kan bijdragen aan duidelijke positionering en samenwerking. In een interactieve werkvorm reflecteer je op de toepasbaarheid binnen je eigen instelling.
Of je nu zelf als docentondersteuner werkt of beleidsmatig verantwoordelijk bent voor professionalisering, deze sessie biedt je praktische inzichten en inspiratie. Samen zetten we docentondersteuning stevig op de kaart als belangrijk onderdeel van toekomstgericht onderwijs.