AI-geletterdheid: de student centraal
AI-geletterdheid krijgt steeds meer aandacht binnen het onderwijs, maar bestaande raamwerken zijn vooral gericht op professionals zoals docenten. In deze workshop staat juist de student centraal. Wat betekent het voor studenten in het hoger onderwijs om AI-geletterd te zijn? Welke kennis, vaardigheden en attitudes zijn hiervoor nodig?
De workshop bestaat uit drie interactieve rondes. In de eerste ronde verkennen deelnemers – onder begeleiding van studenten – in kleine groepen welke indicatoren volgens hen belangrijk zijn voor AI-geletterdheid van studenten. In de tweede ronde presenteert de projectgroep AI- en Datageletterdheid (AID) van Npuls een studentgericht raamwerk dat gebaseerd is op een breed literatuuronderzoek. Daarbij worden competentieclusters en bijbehorende indicatoren toegelicht. In de derde ronde worden de resultaten uit de brainstormsessies gekoppeld aan het gepresenteerde raamwerk. Dit leidt tot een gezamenlijke validatie en eventuele verrijking van het raamwerk.
De workshop biedt ruimte voor dialoog tussen studenten, docenten en onderwijskundigen. Doel is om AI-geletterdheid beter te begrijpen vanuit studentperspectief en om bij te dragen aan de doorontwikkeling van een relevant, actueel en flexibel raamwerk dat recht doet aan de realiteit van het hoger onderwijs.