11-11-2025 –, Spinoza foyer
Hoe bouw je als hoger onderwijsinstelling aan een duurzame innovatiecultuur ? Binnen KU Leuven doen we dit via het Learning Lab-netwerk en een getrapte aanpak van innovatieprojecten (seed, scale-up, implementatie). Hoewel we hiermee al waardevolle ervaring hebben opgedaan , bijvoorbeeld op het vlak van disseminatie van projectresultaten, blijven er belangrijke vragen: Hoe stel je een strategische innovatieagenda op? Welke criteria gebruik je om projecten te selecteren? En hoe kan toekomstdenken richting geven aan onderwijsinnovatie?
In deze interactieve Birds of a Feather-sessie gaan we hierover graag in gesprek met jou. Je komt te weten hoe wij dit aanpakken en nodigen je uit om eigen ervaringen, uitdagingen en ideeën te bespreken. Thema’s zoals projectselectie, strategievorming en het verankeren van innovatie in beleid komen aan bod.
Hoe stimuleer je als instelling een duurzame innovatiecultuur in het onderwijs? Hoe zorg je ervoor dat onderwijsinnovatie niet alleen ontstaat vanuit individuele initiatieven, maar ingebed raakt in de bredere onderwijspraktijk en -structuren van een universiteit of hogeschool?
Binnen KU Leuven bouwen we aan zo’n innovatiecultuur via het Learning Lab-netwerk, een platform dat docenten, ondersteuners en beleidsmakers verbindt rond onderwijsaanpak en -vernieuwing . Centraal hierin staat een maturiteitsmodel dat innovatieprojecten ondersteunt in drie opbouwende fasen: seed, scale-up en implementatie. Elk type project krijgt middelen, begeleiding en een plek in het bredere netwerk. We hebben intussen ervaring opgedaan met projecten in alle fasen, en zien hoe deze aanpak bijdraagt aan het versterken van innovatiekracht binnen de instelling.
Toch blijven er belangrijke vragen open. Hoe zet je de beschikbare middelen en energie het meest strategisch in? Hoe bepaal je welke thema’s prioriteit krijgen? En hoe zorg je ervoor dat je op het moment van een projectoproep weet wat er leeft, waar de grootste noden of kansen liggen? Welke criteria hanteer je om projecten te selecteren?
Een centrale uitdaging is het opstellen van een ‘innovatieagenda’: een richtinggevend kader dat helpt om trends en signalen te duiden, keuzes te maken, en projecten te positioneren. We zijn benieuwd hoe andere instellingen hiermee omgaan. Hoe breng je bottom-up ideeën en top-down strategie samen? Welke rol kan toekomstdenken spelen in het vormgeven van zo’n agenda? En hoe installeer je toekomstverkenning als methodiek binnen je instelling?
In deze Birds of a Feather-sessie gaan we hierover in gesprek met jou. We delen kort onze aanpak en ervaringen, en nodigen je uit om eigen praktijken, vragen en inzichten te delen.
Aan het einde van de sessie heb je
• Inzicht in hoe andere instellingen omgaan met innovatiebeleid en -praktijk
• Inspiratie voor het opstellen van een innovatieagenda
• Eerste ideeën over hoe toekomstdenken structureel ingebed kan worden
De sessie biedt ruimte voor uitwisseling, reflectie en inspiratie. We willen samen leren hoe we innovatie niet alleen kunnen stimuleren, maar ook duurzaam kunnen verankeren in onze onderwijsaanpak .
Doelgroep :
Deze sessie richt zich op beleidsmakers, innovatiemanagers, projectcoördinatoren, onderwijsondersteuners en iedereen die betrokken is bij het stimuleren en begeleiden van onderwijsinnovatie binnen instellingen voor hoger onderwijs.