Hoe meten we impact van CTLs op onderwijsinnovatie met ICT?
12-11-2025 , Plenaire zaal

Centres for Teaching and Learning (CTLs) worden gezien als katalysatoren voor onderwijsinnovatie, maar hoe bewijs je dat ze ook echt het verschil maken? In deze paneldiscussie gaan vertegenwoordigers van verschillende onderwijsinstellingen én het landelijke NPuls-programma met elkaar in gesprek over de rol van CTLs bij onderwijsinnovatie met ICT. We bespreken concrete voorbeelden, kritische vragen én strategieën om impact zichtbaar te maken. Het publiek wordt actief betrokken in het gesprek.


In het kader van het nationale programma NPuls richten mbo-, hbo- en wo-instellingen Centres for Teaching and Learning (CTLs) op als motoren voor onderwijsvernieuwing. Een belangrijk doel: het duurzaam inzetten van ICT in het onderwijs. Maar hoe meten we of dat lukt? En hoe zorgen we dat CTLs meer zijn dan een goedbedoelde structuur zonder effect?

In deze paneldiscussie brengen we mensen samen die werken aan, met of binnen CTLs. Ze delen ervaringen over het bouwen aan een innovatiecultuur, het versterken van docentprofessionalisering en het bevorderen van digitale didactiek. Ook bespreken we hoe je systematisch kunt kijken naar impact, met methodes zoals impactmodellen, praktijkindicatoren en het evalueren van veranderkracht binnen de instelling. Denk hierbij aan:

  • Theory of Change: als kader om het veranderproces en de gewenste impact per instelling en landelijk te expliciteren;
  • Het Kirkpatrick-model: om het effect van bijeenkomsten en programma’s te meten op vier niveaus, van tevredenheid tot gedragsverandering en organisatie-impact;
  • Mixed methods: met gebruik van zowel kwantitatieve als kwalitatieve data om de ontwikkeling van CTLs en het bredere netwerk te monitoren;
  • Social network analysis: om zicht te krijgen op samenwerking, kennisdeling en netwerkvorming tussen instellingen en binnen sectoren.

Een aantal hiervan zijn al in het eerste jaar van de CTL cohort begeleiding aan bod geweest. Samen met deelnemende instellingen geven we vorm aan hoe wij impact van CTLs definieren zodat het past bij de onderwijssector. De discussie is geen eindpunt, maar een startpunt voor meer gezamenlijke reflectie en kennisdeling binnen de sector.

Nynke Kruiderink works in Dutch education, currently as the Project Leader for the Centres for Teaching within Npuls, a national innovation growthfund . She oversees transformative initiatives focusing on education. Nynke combines deep expertise in educational technology with a passion for innovative teaching practices, aiming to empower educators and enhance learning experiences and facilitate adoption on a national level.