11-11-2025 –, Amare Studio
In deze interactieve workshop verkennen we samen hoe evidence-informed werken - het combineren van wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en lokale contextkennis - geïntegreerd kan worden in Teaching and Learning Centre’s (TLC’s of CTL’s) en onderwijsinstellingen. Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uit het Teaching and Learning Centre van de Universiteit van Amsterdam laten we zien hoe onderzoek bijdraagt aan onderwijsverbetering – en waar het in de praktijk soms schuurt. In kleine groepen gaan we daarna aan de slag met een vraag uit je eigen praktijk en hoe je dit met een evidence-informed bril kunt benaderen.
De sessie biedt inspiratie, reflectie en concrete handvatten, en is bedoeld voor iedereen die werkt binnen een TLC of CTL, of een andersoortige beleidsrol heeft. We hopen mee te geven dat evidence-informed werken niet alleen een methodiek is, maar vooral een professionele houding die nieuwsgierigheid, samenwerking en impact centraal stelt.
Onderwijsinstellingen staan continu voor de uitdaging om hun onderwijs te verbeteren en te innoveren. In een tijd waarin technologische, maatschappelijke en didactische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, is het belangrijk om keuzes te maken die niet alleen vernieuwend zijn, maar ook onderbouwd, duurzaam en betrouwbaar zijn. Evidence-informed werken – het combineren van wetenschappelijke inzichten, praktijkervaringen en kennis van de lokale context – biedt daarvoor een krachtige aanpak.
Deze werkwijze stelt onderwijsprofessionals in staat om vraagstukken systematisch en kritisch te benaderen. Door niet alleen te vertrouwen op oude en snelle oplossingen, maar bewust gebruik te maken van getoetste/ bewezen kennis en data, vergroot je de kans op impactvolle en duurzame innovatie. Bovendien draagt het bij aan een lerende cultuur waarin reflectie, dialoog en samenwerking centraal staan.
Hoe ga ik evidence-informed te werk?
Waar begin je? Hoe vind je relevante en bruikbare evidence? Hoe vertaal je deze naar je eigen context? En hoe werk je effectief samen met collega’s met verschillende rollen, perspectieven en expertises?
Deze uitdagingen spelen ook binnen Teaching and Learning Centres (TLC’s en CTL’s), die een sleutelrol vervullen in het stimuleren van innovatie en professionalisering binnen instellingen. De vraag is: hoe organiseer je evidence-informed werken op een manier die niet alleen theoretisch goed klinkt, maar ook praktisch uitvoerbaar, toegankelijk en motiverend is?
In deze workshop verkennen we hoe jij evidence-informed werken kan integreren in de dagelijkse praktijk. We nemen je mee in onze ervaringen bij het TLC van de Universiteit van Amsterdam. Aan de hand van twee actuele voorbeelden waarin een vraagstuk uit de praktijk heeft geleid tot het opzetten en uitvoeren van een onderzoeksproject, laten we zien hoe data en onderzoek bijdragen aan onderwijsinnovatie en docentprofessionalisering – en waar het in de praktijk soms wringt. Denk aan spanningen tussen tijd en kwaliteit, de vertaalslag van data naar actie, en het betrekken van verschillende stakeholders.
Na deze introductie gaan we interactief aan de slag. We nodigen deelnemers uit om een vraagstuk uit hun eigen praktijk in te brengen: een knelpunt, ambitie of innovatievraag. In kleine groepen onderzoeken we hoe je deze vanuit een evidence-informed benadering kunt aanpakken. Wat is er al bekend in onderzoek? Welke data zijn nodig? Hoe sluit dit aan op jouw specifieke onderwijscontext?
De workshop biedt:
• Inspirerende voorbeelden van evidence-informed werken binnen een TLC;
• Reflectie op succesfactoren én weerbarstigheden;
• Concrete handvatten voor het toepassen van evidence-informed werken binnen je eigen instelling;
• Ruimte voor uitwisseling met collega’s uit andere organisaties.
'In deze workshop willen we laten zien dat evidence-informed werken niet alleen een methodiek is, maar ook een professionele houding: nieuwsgierig, kritisch, samenwerkend en wendbaar. Juist in een tijd waarin verandering de enige constante is, is deze manier van denken en werken waardevol om als onderwijsinstelling koers te houden én impact te maken.’
Beleidsonderzoekers Nynke en Lotte
Aan het eind van de sessie ga je naar huis met nieuwe inzichten, inspiratie én praktische aanknopingspunten om evidence-informed werken duurzaam te verankeren in jouw onderwijspraktijk – of je nu werkt binnen een TLC/CTL, beleidsrol of docententeam.