12-11-2025 –, Tango 1
De inzet van EdTech en Learning Analytics groeit snel, maar hoe weet je of ze echt bijdragen aan beter onderwijs? In deze interactieve sessie verkennen we hoe evaluatie helpt bij evidence-informed implementatie van technologie in het onderwijs. Aan de hand van concrete voorbeelden en een gezamenlijk gesprek werken deelnemers samen aan casussen, delen ze ervaringen en formuleren ze inzichten. Doel: instellingen versterken in het bouwen aan een lerende, onderzoekende innovatiecultuur.
Thema
De opmars van Learning Analytics, AI-tools en EdTech in het onderwijs is onmiskenbaar. Binnen het mbo, hbo en wo wordt technologie in toenemende mate ingezet met als doel het verbeteren van leren, lesgeven en organiseren. Toch blijven cruciale vragen bestaan: hoe weet je of deze toepassingen werkelijk effectief zijn? Hoe zorg je dat je deze tools evidence-informed implementeert? Hoe creëren we samen een lerende cultuur en bevorderen we gezamenlijk leren en innoveren?
Deze sessie sluit aan bij het groeiende besef dat evidence-informed werken essentieel is bij onderwijsinnovatie. Evaluatie speelt hierin een sleutelrol. Tegelijkertijd blijkt het in de praktijk niet eenvoudig om evaluaties op een zinvolle en haalbare manier vorm te geven, zeker wanneer stakeholders met verschillende belangen en perspectieven samen optrekken.
In deze interactieve workshop onderzoeken we hoe evaluatie van EdTech en Learning Analytics-toepassingen kan bijdragen aan beter en eerlijker onderwijs. We laten zien hoe evalueren niet alleen achteraf, maar juist ook tijdens het ontwikkel- en implementatieproces een rol kan spelen. Door samen te werken aan casussen en praktijkvoorbeelden verkennen we hoe instellingen en EdTech-leveranciers kunnen bouwen aan een gedeelde evaluatiecultuur.
De sessie is bedoeld voor een breed publiek: onderwijsprofessionals, beleidsadviseurs, onderzoekers, ontwikkelaars, IT’ers en projectleiders die zich bezighouden met de inzet van technologie in het onderwijs. Of je nu werkt bij een onderwijsinstelling of een EdTech-bedrijf; deze sessie biedt nieuwe inzichten, handvatten en kansen voor samenwerking. Tijdens deze themasessie duiken we in de kracht van evaluaties. We laten je zien waarom evalueren onmisbaar is, hoe je dit gestructureerd aanpakt, en hoe je zelf al bezig bent (of zou kunnen zijn) met evidence-informed werken.
Deelnemers verlaten de sessie met:
• concrete voorbeelden van evidence-informed implementatie
• inzicht in het evalueren van technologie in hun eigen praktijk
• inspiratie om evaluatie als integraal onderdeel van innovatie te benaderen
Opbouw van de sessie tijdens de OWD
-
Korte praktijkvoorbeelden (15 minuten)
We starten met drie korte pitches (elk 5 minuten) waarin praktijkexperts delen hoe zij evidence-informed werken in hun organisatie vormgeven:
• Anouschka van Leeuwen (Universiteit Utrecht) presenteert een roadmap voor het ontwerpen en evalueren van Learning Analytics-interventies.
• Nils Siemens (Hogeschool van Amsterdam) vertelt over de aanpakken in de HvA waarin experimenten in faculteiten worden mogelijk gemaakt en begeleid.
• Manika Garg (De Haagse Hogeschool) introduceert het Nederlandse 3E-framework (Evidence-informed Evaluation of EdTech), dat instellingen en leveranciers helpt bij gedeelde besluitvorming over technologiegebruik. Zij maakt de vertaalslag naar toepassing binnen Learning Analytics. -
Interactieve casusbespreking in groepen (20 minuten)
De deelnemers vormen kleine groepen. Elke groep kiest een casus uit de eigen praktijk: bijvoorbeeld een Learning Analytics-implementatie of een EdTech-interventie binnen een instelling of bedrijf. De groep bespreekt welke oplossing er onderzocht is, hoe dat tot nu toe is aangepakt, en op welke manier de effecten zijn (of niet zijn) geëvalueerd. Daarbij staan vragen centraal als: Wat werkte? Wat was lastig? En hoe zou het beter kunnen? De groep gaat in gesprek over dit proces en de ervaren kansen en valkuilen. -
Plenaire terugkoppeling en reflectie (10 minuten)
In de plenaire afsluiting deelt elke groep een belangrijkste inzicht of vraag. We reflecteren gezamenlijk op wat nodig is om binnen instellingen te groeien naar een duurzame evaluatiecultuur.
Universitair Docent aan de Universiteit Utrecht.
Trotse winnaar van de SURF Onderwijsaward 2024.