XR content voor iedereen: vinden, delen, doen!
12-11-2025 , Spinoza foyer

Veel onderwijsinstellingen willen aan de slag met XR, maar weten niet goed hoe. Waar vind je geschikt materiaal? Hoe start je het op? En hoe pas je het in in je onderwijspraktijk? Het XR platform Simulearn is ontstaan vanuit deze herkenbare vragen.
In deze sessie delen we hoe we van idee tot concept zijn gekomen voor een nieuw, landelijk XR-Contentplatform. Samen met een groeiende community van docenten, ICT-coördinatoren, beleidsmakers en leveranciers. We laten zien hoe we werkten aan een gedeelde visie, een set van zeven functies, en de eerste concrete prototypes.
Je krijgt een kijkje in het ontwerp en werking van het platform. Herkenbaar voor wie met XR wil starten én inspirerend voor wie verder wil bouwen.


XR-leermaterialen – zoals VR-simulaties, AR-ervaringen of 360°-video’s, kunnen het onderwijs verdiepen, motiveren en activeren. Toch blijft de brede inzet achter. Materialen zijn versnipperd, lastig te vinden, niet altijd toepasbaar, en het beheer op devices is vaak complex. Veel docenten en instellingen zien de potentie, maar weten niet hoe aan te sluiten op het curriculum.

Om deze obstakels aan te pakken bouwen we met SURF, Npuls en DUTCH aan Simulearn: hét landelijke startpunt voor XR in het onderwijs. Het platform richt zich op zeven functies: vinden, delen, toepassen, ervaringen uitwisselen, apparaten beheren, begeleiden van de lerende en het waarborgen van publieke waarden.
In deze sessie vertellen we hoe Simulearn van ambitie naar eerste concrete stappen is gegroeid. We laten zien hoe we met service design, co-creatie en iteratief ontwerp stap voor stap bouwen aan een Minimum Viable Product (MVP). Je krijgt een sneak preview van de eerste prototype en gebruikersflows, die nu getest worden.
Deze sessie is relevant voor docenten, beleidsmakers, onderwijskundigen, ontwikkelaars, ICT-coördinatoren en iedereen die met XR werkt of wil gaan werken. Het platform is geen doel op zich, maar een instrument voor goed onderwijs. Doe mee, denk mee, en ontdek hoe jouw instelling kan aanhaken.