11-11-2025 –, Foyer 3
Npuls werkt met de onderwijsinstellingen aan een transformatie van het onderwijs. Om deze uitdagende opdracht goed uit te voeren, moeten we samen leren en innoveren, zodat we steeds kunnen voortbouwen op wat we weten. Een evidence-informed aanpak – waarbij we gestructureerd op zoek gaan naar kennis uit verschillende bronnen en voortbouwen op wat we al weten– helpt om doordachte beslissingen te nemen. Dit is belangrijk want innovaties, beleidsbeslissingen en onderwijsmethoden moeten immers gebaseerd zijn op de best beschikbare kennis uit onderzoek en uit de praktijk.
Hoewel dit steeds meer aandacht krijgt, zijn er ook obstakels zoals tijdgebrek, informatie-overload en cognitieve bias. Niet iedereen weet hoe deze aanpak in de praktijk toe te passen. In deze sessie verkennen we samen waarom evidence-informed werken soms lastig is, wat ons belemmert en hoe we van elkaar kunnen leren om dit verder te versterken en zo bij te dragen aan een gezamenlijke, lerende cultuur.
Npuls werkt met de onderwijsinstellingen aan een transformatie van het onderwijs. Om deze uitdagende opdracht goed uit te voeren, moeten we samen leren en innoveren, zodat we steeds kunnen voortbouwen op wat we weten. Een evidence-informed aanpak – waarbij we gestructureerd op zoek gaan naar kennis uit verschillende bronnen en voortbouwen op wat we al weten– kan hierbij helpen.
Bij veel onderwijsinstellingen staat het versterken van het evidence-informed werken op de agenda. Innovaties, beleidsbeslissingen en onderwijsmethoden moeten immers gebaseerd zijn op de best beschikbare kennis uit onderzoek en uit de praktijk. Hoewel niet overal de term evidence-informed wordt gebruikt, wordt het belang van het onderbouwen van beslissingen wel gedeeld. Juist in deze tijd waarin feiten en fictie nogal eens door elkaar lopen is dit extra belangrijk. En wordt er op veel plaatsten gewerkt aan het bouwen van bruggen tussen onderzoek en praktijk, bijvoorbeeld door het stimuleren van het onderzoekend vermogen van docenten en onderwijsprofessionals. En dit draagt bij aan het creëren van een gezamenlijk kennisbasis.
Er zijn veel goede voorbeelden van evidence informed werkwijzen. Maar helaas gaat het lang niet altijd goed. In de praktijk zijn er factoren die het evidence werken in de weg staan, zoals gebrek aan tijd of prioriteit. We zijn ons niet bewust van onze eigen blinde vlekken en hebben te maken met bias. Zo kan de verwachting dat we zelf al weten wat werkt ons parten spelen. Het kan ook zo zijn dat kennis niet beschikbaar of moeilijk vindbaar is – of juist dat er een overload aan informatie is, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Of het kan zijn dat we simpelweg niet goed weten hoe we dit kunnen oppakken.
In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over het versterken van evidence informed werken binnen jouw onderwijsinstellingen. Waarom is dit zo lastig? Wat zit ons mogelijk in de weg? Waar moeten we rekening mee houden? En vooral: wat kunnen we van elkaar leren om het evidence informed werken- en daarmee de lerende cultuur – te versterken?