Gedigitaliseerd erfgoed. Oude teksten, nieuwe technieken en een inspirerende onderwijsmethode.
12-11-2025 , Tango 2

Wil jij geïnspireerd worden door hoe je objecten gebruikt in het onderwijs? Ben je benieuwd naar hoe je objecten zo kunt digitaliseren dat deze eenvoudig in het onderwijs gebruikt kunnen worden? Wil je ervaren hoe (gedigitaliseerde) objecten bij kunnen dragen aan een verdiepende leerervaring?

Kom dan naar de tastersessie: “Gedigitaliseerd erfgoed. Oude teksten, nieuwe technieken en een inspirerende onderwijsmethode” van de universiteitsbibliotheek van de VU. In deze sessie ervaar je de kracht van het doceren met (digitale) objecten en zul je replica’s van historische kleitabletten door je handen laten gaan. Je gaat actief aan de slag met een lesplan wat ontwikkeld is binnen het project Digital Impressions. Daarnaast geven we inzichten in de (succesvolle) uitkomsten van dit project, toepasbaar voor iedereen die leermaterialen (objecten) wil digitaliseren en (open) wil delen. Tenslotte maak je kennis met de onderwijsmethode: Object Based Teaching & Learning. Deze sessie is zeer nuttig voor zowel docenten, onderwijskundigen, onderwijsondersteuners, conservatoren, en OER-onderwijsexperts.

Nieuwsgiering? Wees welkom bij onze sessie!


Wat gebeurt er als je leerlingen een eeuwenoud kleitablet laat vasthouden – fysiek of digitaal? In deze sessie ervaar je hoe krachtig onderwijs kan zijn wanneer je werkt met echte objecten, oftewel Object Based Teaching and Learning (OBTL). Je gaat in de sessie aan de slag met gedigitaliseerde replica’s van historische kleitabletten, ontdekt het verhaal achter het Digital Impressions-project, en maakt kennis met de collectie aan open Leermaterialen die er binnen het project ontwikkeld is. Deze materialen bieden mogelijkheden voor het doceren met objecten, bijvoorbeeld rond thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en de zintuigen. Ze zijn ontworpen om direct in jouw lespraktijk in te zetten.

We nemen je ook mee in de geleerde lessen van het project: van het kiezen van de juiste 3D-scanner tot het slim metadateren en open delen van de objecten via SURFsharekit en edusources. Je hoort hoe we samenwerkten met docenten, bibliotheekmedewerkers en techniekpartners om onderwijs verrijkt met erfgoed mogelijk te maken.

Pas op, dit is géén luister-sessie! We gaan samen actief aan de slag met de (digitale) materialen. Verwacht interactie, verkenning en misschien zelfs een sprong terug in de tijd—met behulp van moderne technologie. Deze sessie is waardevol voor iedereen in het onderwijs die op zoek is naar vernieuwende, tastbare en thematische lesvormen: van docenten en onderwijsondersteuners tot OER-experts en erfgoedprofessionals.

Na deze sessie:
1. Weet je hoe je Object Based Teaching and Learning inzet in je eigen onderwijspraktijk.
2. Heb je toegang tot direct bruikbare open OBTL-leermaterialen en digitale (erfgoed)objecten.
3. Kun je de geleerde lessen uit dit project toepassen op je eigen (digitale) onderwijsinnovatie.