Anderhalf jaar OpenUp samen aan de slag met open leermaterialen!
11-11-2025 , Jazz 2

Ben je benieuwd wat OpenUp al heeft opgeleverd en wat het na 1,5 jaar gaat opleveren? In deze interactieve workshop delen instellingen hun ervaringen, inzichten en resultaten rondom het werken met FAIR leermaterialen. Laat je inspireren, stel je vragen en ontdek hoe jij de impact binnen jouw organisatie kunt vergroten!

In september 2024 startte de stimuleringsregeling OpenUp waaraan 8 mbo instellingen, 10 hbo instellingen en 6 wo instellingen meedoen. In OpenUp krijgen onderwijsinstellingen de ondersteuning om het werken met open leermaterialen mogelijk te maken. In deze workshop krijgen de deelnemers te zien welke stappen zijn gezet in deze instellingen. We wisselen de verschillende aanpakken uit en inspireren je met de ervaringen en de resultaten van de OpenUp deelnemers.
Instellingen zijn aan de slag gegaan met hun actieplannen, ze hebben stappen gezet op alle zes de aandachtspunten uit de impactscan.
Of je nu docent, onderwijskundige, beleidsmaker of betrokken bij contentontwikkeling bent: als je bezig bent met digitale leermaterialen, mag je deze sessie niet missen.


Je ontdekt:
• Lesson’s learned van instellingen die deelnemen aan OpenUp: wat heeft het in hun instelling in beweging gebracht?
• Welke mooie voorbeelden zijn er om te delen? Uit het informele netwerk dat OpenUp biedt zijn interessante samenwerkingen voortgekomen.
• Welke kennisproducten zijn er tot nu toe gemaakt? Wat is er nodig om ermee aan de slag te gaan in jouw praktijk.
Vanuit het mbo zal Jamie de Vré zijn ervaring delen met het opzetten van een Content Creation team bij het ROC van Amsterdam en Flevoland. Hij vertelt openhartig over de aanpak, de keuzes die zijn gemaakt en de lessen die hij onderweg leerde. Maar ook wat de stimuleringsregeling het ROC AF gebracht heeft en in de toekomst mogelijk nog gaat brengen. Vanuit het hbo en wo zijn ook twee instellingen aanwezig die hun kennis delen.
Met het starten van OpenUp zijn zes inhoudelijke werkgroepen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van kennis en tools rondom de implementatie van open (digitale) leermaterialen. De afgelopen periode is er in co-creatie gewerkt aan het opbouwen van gezamenlijke expertise en het ontwikkelen van waardevolle kennisproducten. Deze opbrengsten zijn in co-creatie ontwikkeld om gedeeld te worden, zodat ook andere instellingen ermee aan de slag kunnen. Een mooi voorbeeld van een kennisproduct is de ondersteuningsmatrix vanuit de werkgroep Professionalisering. Judith Herrewijn (ICTO-coach bij Avans) deelt het resultaat.
Na het eerste deel is er ruimte voor interactie. Je denkt mee over vragen als:
• Is deelnemen aan de OpenUp regeling in de toekomst interessant voor mijn instelling?
• Welke kennisproducten die in co-creatie gemaakt zijn kan ik misschien ook goed inzetten?