12-11-2025 –, Jazz 3
Het huidige (digitale) tijdperk en de steeds groter wordende druk op digitale soevereiniteit vraagt om een nieuwe manier van samenwerken tussen onderwijsinstellingen en commerciële (EdTech) bedrijven. Om deze nieuwe vorm van samenwerken te bevorderen, heeft een kernteam van experts uit het onderwijs en de EdTech-sector het Collaborative Trust Framework (CTF) opgezet. Dit raamwerk is bedoeld voor langdurige partnerschappen tussen onderwijsinstellingen en EdTech bedrijven. Partnerschappen waarin vertrouwen, transparantie en gedeelde waarden en doelen centraal staan. Waarin in co-creatie wordt samengewerkt aan kwalitatieve digitale innovaties in het onderwijs met publieke waarden als fundament. Met ruimte om duurzaam met elkaar te blijven innoveren. Vastgelegd in passende zakelijke afspraken.
Tijdens onze workshop leggen we de achtergrond en het belang van het Collaborative Trust Framework uit en duiken we dieper in drie categorieën:
• Een regulier inkooptraject vanuit CTF gedachtegoed
• Een co-creatie traject vanuit CTF gedachtegoed
• Een doorontwikkelingstraject binnen een bestaande relatie vanuit CTF gedachtegoed
Daarna gaan we interactief met de deelnemers aan de slag.
Aan de hand van een praktijkvoorbeeld per categorie vullen we samen met de deelnemers in welke Trust Framework elementen zij zouden kunnen inzetten, wat dat vervolgens in de praktijk betekent en wat het aan waarde kan opleveren.
Het huidige (digitale) tijdperk vraagt om versnelde onderwijsinnovatie. Onderwijsinstellingen zijn op dit moment sterk afhankelijk van de systemen van de grote (commerciële) tech-bedrijven. Deze grote tech-bedrijven bepalen daardoor veel van wat er binnen het onderwijs kan en hoe er gewerkt wordt. Het is dan ook belangrijk om de regie (terug) te pakken en meer in te zetten op soevereiniteit, door terug te gaan naar waar publieke instellingen voor staan, en verdere technologische ontwikkeling vanuit die waarden te sturen door dit al in het inkoopproces te borgen. Daarnaast versnellen de ontwikkelingen met de invoering van wendbaar onderwijs, nieuwe onderwijsconcepten en de druk om meer met minder te doen. Digitale innovaties moeten flexibel en snel kunnen inspelen op deze veranderingen. Dit vereist een nieuwe manier van publiek-private samenwerking, die verschuift van klant-leverancier relatie naar betrouwbare publiek-private partnerschappen.
Om deze nieuwe vorm van samenwerken te bevorderen, heeft een kernteam van experts uit het onderwijs en de EdTech-sector het Collaborative Trust Framework opgezet. Dit raamwerk is bedoeld voor langdurige partnerschappen tussen onderwijsinstellingen en EdTech bedrijven. Partnerschappen waarin vertrouwen, transparantie en gedeelde waarden en doelen centraal staan. Waarin in co-creatie wordt samengewerkt aan kwalitatieve digitale innovaties in het onderwijs met publieke waarden als fundament. Met ruimte om duurzaam met elkaar te blijven innoveren. Vastgelegd in passende zakelijke afspraken.
Het Collaborative Trust Framework biedt zowel onderwijsinstellingen als EdTech bedrijven de benodigde hulpmiddelen en richtlijnen om langdurige, vruchtbare partnerschappen op te zetten en te onderhouden. Het bestaat uit een set kernwaarden en praktische richtlijnen voor alle betrokkenen. Het Collaborative Trust Framework is open source en wordt continu doorontwikkeld via rolling releases, zodat het altijd actueel en relevant blijft.
Op dit moment is het kader van het Collaborative Trust Framework uitgewerkt naar 7 centrale kernwaarden en 33 principes. Deze basis wordt verder uitgewerkt voor zowel onderwijsinstellingen als EdTech bedrijven naar een praktische werkwijze (toolkits) voor elk van de onderstaande drie categorieën:
• Een regulier inkooptraject vanuit CTF gedachtegoed
• Een co-creatie traject vanuit CTF gedachtegoed (met RIC als methodiek)
• Een doorontwikkelingstraject binnen een bestaande relatie vanuit CTF gedachtegoed
Daan Jonker is kwartiermaker bij de Pilothub EdTech.
Samenwerken met EdTech-bedrijven: dat is het centrale thema binnen de Pilothub EdTech. Onderwijsinstellingen zullen op een andere manier moeten gaan samenwerken met EdTech-bedrijven om duurzamer te innoveren en publieke waarden daarbij beter te borgen. Binnen de Pilothub EdTech verkennen we actief (nieuwe) vormen van samenwerking die bijdragen aan deze doelstelling. Op die manier dragen we bij aan de realisatie van de beloftes van Npuls: doorlopend het beste onderwijs en leren zonder drempels.