Open onderwijsmateriaal: de tooling bestaat, nu ben jij aan zet!
12-11-2025 , Tango 2

Veel docenten hebben de behoefte aan het zelf vormgeven van hun eigen onderwijsmateriaal, hebben een passie voor een perfecte leerervaring en (her)gebruiken graag bestaand materiaal. De open source community TeachBooks maakt dat mogelijk met tooling, templates en handleiding waarmee iedereen zelf aan de slag kan gaan. Origineel gestart door docenten aan de TU Delft, maakt TeachBooks het nu mogelijk voor honderden gebruikers uit binnen- en buitenland om op een praktische en leuke manier open, online, interactieve tekstboeken te ontwikkelen. Kom naar onze workshop waarbij je ervaart hoe jij de tooling kan gebruiken en hoe makkelijk het daarmee is om zelf open, online, interactieve tekstboeken te maken en te delen en om deze te (her)gebruiken.

Let erop dat je een laptop meeneemt naar deze sessie!


Vanuit de behoefte om divers digitaal leermateriaal aan onze studenten van de TU Delft aan te bieden zijn we met verschillende docenten begonnen met het maken van open, interactieve, online boeken. Het is met zulke boeken mogelijk een gepersonaliseerde en interactieve leerervaring te creëren voor de student, inclusief toepassingen met Python in de browser. Voor docenten biedt het een handig middel om samen leermateriaal te ontwikkelen. Daarnaast bieden de gebruikte open platforms de ideale infrastructuur om materiaal van anderen te hergebruiken en je eigen materiaal op een eerlijke manier te delen. Echter, de leercurve voor het gebruik van dit soort tools is steil, wat heeft geleid tot onze open source community TeachBooks: onze visie is om het makkelijk te maken voor alle docenten om een TeachBook (een open, interactief, online boek) te maken en te delen!

We ontwikkelen en maken gebruik van open-source tools en platforms, waardoor iedereen op elk moment een online TeachBook kan maken zonder commerciële licenties. Onze handigste tools zijn een template waarmee je in slecht 10 klikken je TeachBook online hebt, een stap-voor-stap handleiding voor het maken van TeachBooks voor gebruikers van verschillende niveaus, en een collectie van software om de leerervaring van de student binnen de TeachBooks te verbeteren! De open source community is continu in ontwikkeling, om jouw innovatieve onderwijsmateriaal te blijven ondersteunen! Al de tooling maakt gebruikt van bestaande en nieuwe open source componenten, dus dat betekent dat iedereen, van welke instelling en met welk doel dan ook, er gebruik van kan maken!

Tijdens deze SURF onderwijsdagen leer je tijdens onze workshop hoe je je eigen persoonlijke TeachBook kan maken en ervaar je hoe makkelijk het is om materiaal te delen en dit te (her)gebruiken! Aan het eind van de workshop zal je ervan overtuigd zijn dat het niet moeilijk is om met open onderwijsmateriaal te werken: de open source wereld heeft genoeg tooling beschikbaar om jou volledig te assisteren. Jij bent nu aan zet, waarbij je met je eigen expertise inhoudelijk kan bijdragen aan de open source wereld!

Om goed mee te kunnen doen met de workshop is het handig als je een laptop meeneemt.

Ben je nu al geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op https://teachbooks.io/!

Tom is docent bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Tom heeft een passie voor het mechanicaonderwijs en streeft ernaar een blended leerweg te faciliteren voor studenten, waarin actief leren aantrekkelijk en lonend is.

Tom is in 2020 afgestudeerd bij de TU Delft met onderzoek naar wiskundige optimalisatie van een constructief ontwerp. Van augustus 2020 tot augustus 2022 was Tom werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam als docent constructie, gespecialiseerd in constructiemechanica. Sinds september 2022 is Tom werkzaam bij de TU Delft.

Naast constructiemechanicavakken, geeft Tom vakken over optimalisatie, numerieke methodes, data-analyse en statistiek. Ook begeleidt Tom BSc- en MSc-studenten, deels onderdeel van zijn onderzoekproject over Macaulay's methode. Daarnaast is Tomactief betrokken in interfactulaire samenwerkingen zoals PRIMECH, TeachBooks en diverse digitale tooling voor het onderwijs zoals ANS en Git