Van docentgedreven onderwijsinnovatie tot EdTech Startup
11-11-2025 , Foyer 3

Onderwijsinnovatie laten aansluiten op de behoeften van docenten, hoe doe je dat?
Al 5 jaar lang kunnen docenten op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) pilotvoorstellen indienen voor onderwijsinnovatie en -digitalisering op de werkvloer. Van de 125 pilots bleken er zo’n 30 interessant te zijn voor andere faculteiten of universiteiten. Karel en Tessa ondersteunen deze projecten, van pilot tot product, vanuit hun rol als opschalingsmanagers. In deze presentatie:
- Vertellen we hoe we docent-gedreven onderwijsinnovatie opzetten
- Laten we zien hoe we met onze opschalingswaaier en EdTech TRL-model (Technology Readiness Levels) doelgericht werken aan duurzame EdTech-innovatie
- Leggen we uit hoe we dit doen vanuit de publieke waarden.
Aan de hand van praktische ervaringen, inzichten en praktische tools leer je hoe je onderwijsinnovatie aan kan laten sluiten bij de behoeften van docenten. Wat werkt wel, wat niet? Hoe pak je opschaling praktisch aan in het onderwijs, waar het starten van een EdTech bedrijf niet de corebusiness is van de initiatiefnemers van de pilot?


Goede onderwijsinnovatie sluit aan bij de behoeften in de collegezaal. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft daarom de afgelopen vijf jaar sterk ingezet op het ontwikkelen van veelbelovende EdTech-initiatieven vanuit het onderwijs. Binnen BOOST!, het programma voor onderwijsinnovatie en -digitalisering, kregen docenten de ruimte om hun ideeën te realiseren. Dit resulteerde in 125 pilots, waarvan er zo’n 30 duidelijk potentie hadden voor bredere toepassing binnen of zelfs buiten de universiteit. Maar hoe zorg je ervoor dat een goed idee niet op de plank belandt? Hoe leid je een docentgedreven pilot naar een robuust, schaalbaar en duurzaam EdTech-product? En hoe doe je dat als de initiator – de docent – zelf niet de tijd of behoefte heeft om kartrekker te zijn van dit proces?

In deze presentatie delen we de aanpak die we als opschalingsmanagers bij de TU/e hebben ontwikkeld. We introduceren:
- Best practices – wat werkt wel en wat werkt niet binnen de academische context?
- Een opschalingswaaier: een praktisch hulpmiddel dat verschillende routes voor opschaling inzichtelijk maakt – van interne uitrol tot het opzetten van een startup.
- Een TRL-model voor EdTech: gebaseerd op bestaande frameworks zoals het Life Cycle Product Management-model, maar afgestemd op de context van pilot tot product in het hoger onderwijs.
- Onze aanpak in het aansluiten op Publieke Waarden.

Aan de hand van een concreet praktijkvoorbeeld – Remote labs - laten we zien hoe deze modellen en tools in de praktijk werken.

Ons doel: een sessie over de toekomst van duurzame EdTech-innovatie, waarin onderwijsinstellingen niet slechts afnemer zijn van EdTech-tools, maar een leidende rol pakken in de ontwikkeling hiervan.

Doelgroep
Deze sessie is bedoeld voor beleidsmakers, informatiemanagers, innovatiemanagers, projectmanagers binnen het (hoger) onderwijs, met interesse in onderwijsinnovatie met EdTech.

Innovatie- en opschalingsmanager bij de Technische Universiteit Eindhoven

Deze spreker verschijnt ook in: