Samen bouwen aan OPEN onderwijs
12-11-2025 , Tango 1

Hoe til je open leermaterialen naar een hoger plan? In deze sessie geven we je inzicht in het succes van ‘Boost je collectie Information Literacy’, een uniek samenwerkingsproject van hogescholen en universiteiten. Je hoort hoe instellingen samen een bestaande collectie hebben opgeschoond, versterkt en toekomstbestendig gemaakt — en wat dat opleverde voor docenten, studenten én de community.

Aan de hand van ‘lessons learned’ uit het project ontdek je hoe je als instelling je eigen collectie versterkt met betere metadatering, duurzame tools zoals Xerte, en gezamenlijke kwaliteitsafspraken. Ook krijg je praktische tips voor curatie, toegankelijkheid en samenwerken over instellingen heen.

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die werkt met open leermaterialen en benieuwd is hoe je samen meer bereikt. Je gaat naar huis met concrete inzichten, praktijkvoorbeelden en vooral: de inspiratie om ook in jouw instelling verder te bouwen aan OPEN onderwijs.


Op zoek naar inspiratie voor het duurzaam beheren en hergebruiken van open leermaterialen? In deze sessie blik je mee terug op het project 'Boost je collectie Information Literacy' — een succesvolle samenwerking tussen hogescholen en universiteiten in Nederland.

Wat begon met een verwilderde collectie van 500+ open leermaterialen informatievaardigheid, eindigt in een gestructureerde, toegankelijke en herbruikbare collectie. Het geheim? Slimme curatie, krachtige samenwerking, en inzet van de juiste work-flow.

Wat je in deze sessie leert:
- Hoe samenwerking tussen instellingen leidde tot duurzame kwaliteitsbewaking van open leermateriaal;
- Welke praktische werkwijzen en tools (zoals Xerte) het verschil maakten;
- Hoe je zorgt voor actuele, toegankelijke en goed gemetadateerde leermaterialen die écht gebruikt worden.

We nemen je mee langs onze grootste successen én waardevolle inzichten. Denk aan:
- het opzetten van standaardprocedures voor upload en curatie;
- het betrekken van contentcreatieteams en informatiespecialisten;
- het centraal stellen van toegankelijkheid en herbruikbaarheid;
- en de kracht van gezamenlijk eigenaarschap binnen een community.

De herkenbare "Information Literacy boom" waarmee het project begon, komt kort terug als visuele terugblik. Maar de nadruk ligt op wat er groeide: samenwerking, kwaliteit en toekomstbestendige ondersteuning voor open onderwijs.

Voor wie?
Deze sessie is bedoeld voor docenten, informatiespecialisten, onderwijsondersteuners en beleidsmakers die werken met open leermaterialen of hier werk van willen maken. Of je nu lokaal werkt aan content, of landelijk aan beleid — je vindt hier herkenning, inspiratie en praktische tools.

Takeaways:
- Je weet hoe je jouw collectie versterkt met curatie, toegankelijkheid en metadata;
- Je ziet hoe samenwerking de sleutel is tot schaalbare kwaliteit;
- Je krijgt handvatten om ook jouw team en instelling mee te nemen in deze beweging.

Vorm:
De twee betrokken projectleiders delen in 20 minuten hun inzichten, successen en uitdagingen. Daarna is er 5 minuten voor vragen en interactie. De sessie wordt ondersteund met visuals, voorbeelden en tools die ook na afloop beschikbaar zijn.

Zie ook: Visualisatie Boost je collectie Information Literacy (5,0 MB)