11-11-2025 –, Tango 2
Hoger onderwijsinstellingen lukt het onvoldoende om hun onderwijs dusdanig in te richten dat studenten met diverse achtergronden de aangeboden leeromgeving ervaren als een plek waar zij zich thuis voelen en kunnen gedijen. Hiervoor is een inclusieve leeromgeving essentieel; dit houdt in dat alle studenten, ongeacht hun achtergrond, een gelijke kans krijgen om te leren. Cruciaal hiervoor is een inclusief curriculum, dat herkenbaar, toegankelijk en betekenisvol is voor diverse groepen studenten.
De AI Inclusief Curriculumscan helpt docenten en onderwijsontwikkelaars om werk te maken van inclusief onderwijs. Deze tool genereert binnen enkele seconden een op-maat advies voor het creëren van een inclusief curriculum en fungeert als sparringpartner bij het verbeteren van leermaterialen.
De werking is eenvoudig: leermaterialen worden geüpload in de ontwikkelde chatbot. De chatbot maakt gebruik van diverse bronnen om direct toepasbare adviezen te geven over sterke én verbeterpunten. De chatbot stelt ook prikkelende vragen die docenten helpen bij het inclusiever maken van hun curriculum.
De tool is innovatief omdat door middel van AI-technologie docenten snel en efficiënt toegang hebben tot informatie die de inclusiviteit van hun materialen bevordert. Docententeams kunnen gezamenlijk met de tool werken, waardoor de impact ook geldt voor de hele opleiding.
Wij hebben samen (Marette Ebert & Richard John) deze AI Inclusief Curriculumscan ontwikkeld. Marette (onderzoeker lectoraat Diversiteitsvraagstukken, Hogeschool Inholland) is gestart met de inclusief curriculumscan voor de pabo van Hogeschool Inholland. Richard John (AI Taskforce team, Hogeschool Inholland) heeft met zijn AI expertise een eerste prototype gemaakt voor de AI versie van deze scan op basis van de scan van Marette.
Momenteel zijn we bezig met het verder ontwikkelen van de AI scan en doen we verschillende demonstratie- en testsessies om feedback op te halen binnen onze organisatie, We zouden graag ook onze innovatie demonsteren op de SURF Onderwijsdagen 2025 in de vorm van een workshop. Deze workshop heeft de volgende indeling:
Intro workshop (5 min)
Na het welkom heten en onszelf voorstellen begint de workshop met een korte introductie over hoe de inclusief curriculumscan tot stand is gekomen door de samenwerking tussen het lectoraat Diversiteitsvraagstukken en de pabo van Hogeschool Inholland.
Toelichting Inclusief Curriculumscan (10 min)
De begrippen inclusief curriculum en de vijf niveaus waarop je je leermaterialen kunt beoordelen worden toegelicht. Ook wordt wat toelichting gegeven over hoe de chatbot is geprogrammeerd.
Zelf aan de slag (20 min)
Aan de hand van test leermaterialen (of leermaterialen die zelf zijn meegebracht door de deelnemers) kunnen deelnemers in groepjes de materialen door de scan halen en adviezen verzamelen over het inclusiever maken hiervan. Ook bespreken ze de uitkomsten in de groepen aan de hand van concrete vragen.
Terugkoppeling (10 min)
Door middel van de concrete vragen kunnen deelnemers delen wat hun ervaringen zijn met de AI Inclusief Curriculumscan en toelichten hoe zij dit eventueel in hun praktijk kunnen gebruiken.
Door de Inclusief Curriculumscan kunnen docenten en onderwijsontwikkelaars hun bewustwording en handelingsbekwaamheid vergroten in het creëren van inclusieve curricula, wat resulteert in een meer inclusief en relevant onderwijsaanbod voor álle leerlingen en studenten. Tijdens deze workshop kunnen we dit testen en deze uitkomsten ook weer gebruiken voor het doorontwikkelen van de AI versie.
Marette Ebert: Ik ben Marette en ik ben al meer dan 20 jaar werkzaam bij Hogeschool Inholland. Ik ben docent bij de opleiding Business Innovation maar vooral senior onderzoeker bij het Lectoraat Diversiteitsvraagstukken. Mijn focus is het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen en tools op het gebied van inclusief onderwijs voor onze docenten en medewerkers. Mijn missie is om bij te dragen aan een inclusief Hogeschool Inholland waar we zorgdragen voor studiesucces voor ál onze studenten.