Remote Labs: labonderwijs zonder grenzen
12-11-2025 , Amare Studio

Wat als elke student in Nederland toegang heeft tot geavanceerde labfaciliteiten, ongeacht locatie of tijd? De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wil voldoende en kwalitatief hoogwaardig labonderwijs kunnen blijven bieden, ondanks groeiende studentenaantallen. Twee professoren bedachten Remote Labs: een oplossing om de fysieke labs 24/7 beschikbaar te maken voor de uitvoer van experimenten. Tijdens deze sessie hoor je meer over de Remote Labs oplossing, en denken we na hoe we kwalitatief hoogwaardig labonderwijs voor heel Nederland kunnen (blijven) bieden.


In de bèta/technische opleidingen is praktische labervaring van groot belang voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Met groeiende studentenaantallen was het op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zoeken hoe we alle studenten voldoende ervaring konden bieden.

Twee professoren hebben een oplossing ontwikkeld die praktijkgericht onderwijs toegankelijker, flexibeler en schaalbaarder maakt: Remote Labs. Via dit online platform kunnen studenten op afstand experimenten uitvoeren met lab opstellingen; realtime en met volledige controle over apparatuur en data. Remote Labs is geen simulatieomgeving, maar een verbinding met het fysieke lab.

In deze sessie nemen we je mee in de ontwikkeling van Remote Labs aan de TU/e: hoe we begonnen met een kleine pilot, en hoe we nu toewerken naar brede inzet binnen de universiteit en daarbuiten. We delen onze ervaringen met het bouwen van een technisch robuuste en didactisch verantwoorde infrastructuur. We gaan in op vraagstukken rondom schaalbaarheid, beheer en integratie van EdTech in het onderwijs. Ook laten we zien hoe studenten en docenten het platform gebruiken en welke meerwaarde het oplevert in termen van flexibiliteit, toegankelijkheid en leeruitkomsten.

Daarnaast richten we de blik vooruit: wat is er nodig om Remote Labs op grotere schaal beschikbaar te maken voor andere instellingen in Nederland? Hoe kunnen we toewerken naar een gedeelde, nationale infrastructuur voor praktijkgericht afstandsonderwijs? Hoe kan dat eruitzien, en wat kan het ons als bètaonderwijs in Nederland brengen?

Deze sessie is bedoeld voor docenten, onderwijsvernieuwers, beleidsmakers digitalisering, EdTech-ontwikkelaars en iedereen die zich bezighoudt met hybride of flexibel onderwijs in de bèta/techniek studies.

Kortom: een toekomstgericht verhaal over onderwijsinnovatie die niet alleen technisch, maar ook organisatorisch en didactisch schaalbaar is.

Innovatie- en opschalingsmanager bij de Technische Universiteit Eindhoven

Deze spreker verschijnt ook in: