Ojee, alweer een idee?! Van innovatief vonkje naar blijvend vuur!
12-11-2025 , Foyer 3

Innovatieve ideeën in het onderwijs ontstaan vaak met veel enthousiasme, maar blijven helaas vaak steken in de fase van ontwikkeling. Of ze verdwijnen weer snel nadat ze geïmplementeerd zijn. Terwijl ze juist bedoeld zijn om een blijvende impact te maken. Dat is niet alleen zonde, maar ook vermijdbaar.
Hoe zorgen we ervoor dat deze ideeën niet alleen geboren worden, maar ook een duurzame plek vinden in onze lesprogramma’s en werkprocessen?

Tijdens deze sessie neemt Peggy Lambriex-Schmitz je mee in de wereld van onderwijsinnovatie en laat ze zien hoe je vanaf het allereerste begin kunt werken aan de verankering of verduurzaming van innovatieve ideeën. Geïnspireerd door onderzoek, verkent zij samen met ons de vijfde fase van Innovatief
Werkgedrag: idea sustainability.
Deze fase is dé sleutel tot het blijvend verankeren van ideeën binnen teams en organisaties. Of je nu docent, manager, onderzoeker of beleidsmaker bent, deze sessie biedt praktische handvatten en een frisse kijk op hoe we samen werken aan innovatiekracht.
Met inzichten uit onderzoek én praktijk ontdek je hoe duurzame innovatie niet alleen een uitdaging is, maar vooral een kans om ons onderwijs en onze regio te versterken. Klaar om jouw ideeën een langere levensduur te geven?


Binnen het onderwijs vliegen de ideeën ons om de oren: vernieuwende werkvormen, inspirerende projecten, slimme tools. Ze worden geboren uit passie en enthousiasme – maar verdwijnen vaak net zo snel als ze zijn ontstaan. Hoe komt het dat zoveel goede ideeën het uiteindelijk niet redden? En belangrijker nog: hoe zorgen we ervoor dat ze dat wél doen?

In deze sessie neemt Peggy Lambriex-Schmitz je mee naar de vijfde – vaak vergeten – fase van Innovatief Werkgedrag: idea sustainability. Deze fase is essentieel voor het duurzaam implementeren van innovaties binnen opleidingen en teams. Op basis van haar promotieonderzoek Towards sustainable innovations laat zij zien wat deze fase vraagt van docenten, onderwijsvernieuwers en leidinggevenden.

Het onderzoek van Peggy vormde de basis voor een vervolgproject (2023–2025), waarin zij samen met Karian Salet werkt aan de valorisatie van deze inzichten. Het resultaat? Een praktische tool waarmee onderwijsprofessionals en managers zicht krijgen op de verschillende fasen van innovatie, én concrete handvatten om in elke fase innovatief werkgedrag te stimuleren. Deze tool, in combinatie met scholing, helpt teams om ideeën niet alleen te ontwikkelen, maar ook écht te verankeren in het onderwijs.

Tijdens deze sessie verkennen we samen hoe je deze inzichten in de praktijk kunt toepassen. Hoe creëer je draagvlak in je team? Welke rol heb jij als professional in het borgen van vernieuwing? En hoe herken je de momenten waarop duurzame keuzes gemaakt moeten worden?

Of je nu docent, manager, beleidsmaker of onderzoeker bent: deze sessie biedt je inspiratie, inzicht en concrete stappen om jouw innovatieve ideeën een langere levensduur te geven. Niet als blauwdruk, maar als startpunt voor duurzame verandering – in je onderwijs én in je organisatie.

Zie ook: Towards sustainable innovations: unravelling teachers’ innovative work behaviour

Peggy Lambriex-Schmitz is expert op het gebied van Innovatief Werkgedrag en duurzame onderwijsinnovatie. Vanuit haar roots als logopediestudent en docent bij Zuyd Hogeschool groeide haar passie voor praktijkgericht onderzoek. Ze verbindt wetenschappelijke inzichten met de praktijk, met een aanpak die even toegankelijk als effectief is. Haar missie? Onderwijsvernieuwers helpen om met elkaar duurzame impact te maken.