11-11-2025 –, Foyer 2
De Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een nieuw beleid gepubliceerd voor het gebruik van AI in het onderwijs. Dit project, een samenwerking tussen ESHPM en de Community for Learning & Innovation, is gericht op het implementeren van het ontwikkelde AI-beleid in het onderwijs om een toekomstbestendig en innovatief curriculum voor alle programma’s te realiseren, waarin verantwoord gebruik van AI is geïntegreerd. Het project is opgezet op drie niveaus: constructive alignment op programma- en cursusniveau en het ontwikkelen van alternatieve methoden voor assessment, professionaliseren en trainen van docenten en het ontwikkelen van een AI-leerlijn voor studenten.
We starten met een overzicht van de aanleiding voor het project, bespreken welke signalen en uitdagingen de faculteit heeft ondervonden met betrekking tot AI-integratie en leggen uit welke beleidsmatige stappen ondernomen zijn om een solide basis voor AI in het onderwijs te creëren. We duiken dieper in de integrale projectaanpak, geven inzicht in de gedetailleerde analyses van AI-gebruik en risico’s en delen concrete voorbeelden, tools, templates en praktische tips. We sluiten af met de huidige status van het project, de impact tot nu toe en reflectie op de bereikte mijlpalen en toekomstige stappen.
De Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft onlangs hun beleid omtrent het gebruik van AI in het onderwijs gepubliceerd. We zouden in deze sessie graag onze vooruitstrevende projectaanpak delen bij het integreren van AI in het onderwijs op basis van dit beleid. Dit project betreft een intensieve samenwerking tussen ESHPM en de Community for Learning & Innovation (CLI). Ons doel is om onderwijsprofessionals te inspireren en praktisch inzicht te geven in hoe AI effectief en verantwoord ingezet kan worden. Ons voorstel speelt in op de twee thema's ‘kunst van kennisdeling’ en ‘stap in de toekomst’ en kan worden opgedeeld in drie delen.
Deel 1: ESHPM
We starten met een overzicht van de aanleiding voor het project, bespreken welke signalen en uitdagingen de faculteit heeft ondervonden met betrekking tot AI-integratie en leggen uit welke beleidsmatige stappen ondernomen zijn om een solide basis voor AI in het onderwijs te creëren. Sinds het gebruik van LLM's zoals ChatGPT onder studenten toe is genomen, hebben de docenten en examencommissie van ESHPM moeite om deze innovaties en de huidige onderwijs- en opdrachtmethoden in balans te brengen, met discussies over plagiaat en niet behaalde leerdoelen als gevolg. Aangezien studenten het gebruik van AI niet zullen stoppen, kiest de faculteit ervoor om cursussen en examenmethoden te hervormen en te innoveren, zodat studenten succesvol de leerdoelen kunnen behalen, ook als studenten gebruik maken van AI.
Deel 2: CLI
Vervolgens duiken we dieper in de integrale projectaanpak. Voor de implementatie van het AI-beleid van ESHPM in het onderwijs, acteren we op de korte en lange termijn op drie niveaus:
• Constructive alignment op programma- en cursuslevel en het ontwikkelen van alternatieve methoden voor assessment, om een toekomstbestendig en innovatief curriculum voor alle programma’s te realiseren waarin verantwoord gebruik van AI is geïntegreerd.
• Professionaliseren en trainen van docenten, zodat ze weten hoe ze toekomstbestendige opdrachten moeten ontwerpen die nog steeds aan de leerdoelen voldoen, hoe ze de voordelen van AI kunnen benutten en hoe ze AI kunnen integreren in lesgeven en leren.
• Ontwikkelen van AI-leerlijn voor studenten, om ze te leren hoe ze AI bewust kunnen gebruiken om hun leerprestaties te verbeteren, terwijl ze nog steeds de leerresultaten behalen en zich tegelijkertijd houden aan de principes van academische integriteit.
We geven inzicht in de gedetailleerde programma-analyse en vak-analyse die door ESHPM in samenwerking met CLI is uitgevoerd om de huidige staat van AI-gebruik en risico's binnen verschillende cursussen te identificeren. Door middel van concrete voorbeelden laten we zien hoe vakken opnieuw vormgegeven kunnen worden, zodat ze toekomstbestendig en AI-proof zijn. Specifieke aandacht zal tijdens de presentatie worden gegeven aan het ontwerp en de constructie van valide toetsing. We kunnen tools en templates delen, waaronder een GPT ontwikkeld voor het formuleren van leerdoelen. Ook delen we praktische tips voor docenten en strategieën om studenten ethisch en effectief met AI te laten werken.
Deel 3: ESHPM
Het laatste deel van de sessie richt zich op de huidige stand van zaken van het project, de impact die het tot nu toe heeft gehad en het toekomstperspectief. We sluiten af met een reflectie op de bereikte mijlpalen en welke stappen nog nodig zijn om de lange termijn doelen volledig te realiseren. Ook belichten we de samenwerking tussen verschillende organisatieonderdelen, om te benadrukken hoe een integrale aanpak bijdraagt aan het succes van het project. Dit biedt een actuele en transparante kijk op de vooruitgang en de plannen voor de toekomst richting een innovatieve en duurzame leeromgeving bij ESHPM.
Projectmanager Onderwijsinnovatie
Community for Learning & Innovation
Erasmus Universiteit Rotterdam