Professional Development Exchange Hub: Interuniversitaire samenwerking voor duurzame docentontwikkeling
11-11-2025 , Amare Studio

In deze sessie delen we ervaringen en inzichten uit de landelijke pilot Professional Development Exchange Hub, waarin tien Nederlandse universiteiten samenwerken aan een flexibeler en rijker professionaliseringsaanbod voor docenten in het hoger onderwijs. Door bestaande programma’s te delen en samen nieuwe leertrajecten te ontwikkelen, vergroten we de keuzevrijheid van docenten, stimuleren we interuniversitaire kennisdeling en bouwen we aan een landelijke leergemeenschap. Tegelijkertijd stuiten we op belemmeringen zoals platformverschillen, inschrijfsystemen, privacykwesties en erkenning. Tijdens deze presentatie laten we zien hoe we deze uitdagingen aanpakken, delen we onze geleerde lessen en gaan we in op mogelijkheden voor verdere opschaling van de samenwerking.


De rol van docenten in het hoger onderwijs verandert onder invloed van maatschappelijke, technologische en onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen. Hierdoor ontstaan nieuwe en diverse leerbehoeften, waarvoor het traditionele professionaliseringsaanbod vaak onvoldoende toereikend is. In deze presentatie nemen we je mee in de ontwikkeling van de Professional Development Exchange Hub (PDEH): een landelijke samenwerking van tien universiteiten die gezamenlijk werken aan een flexibeler, rijker en toekomstgericht aanbod voor docentprofessionalisering.
Het doel van deze pilot is om na de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) meer keuzemogelijkheden te bieden aan docenten, los van de grenzen van hun eigen instelling. Door het delen van bestaand aanbod én het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe trajecten, kunnen docenten gericht professionaliseren op thema’s als digitale didactiek, diversiteit & inclusie en duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd bouwen we aan een interuniversitaire leergemeenschap waarin kennisdeling centraal staat.
Tijdens de presentatie bespreken we:
• De aanleiding en doelen van het PDEH-project.
• De aanpak van samenwerking tussen de deelnemende universiteiten.
• Voorbeelden van gedeeld aanbod en eerste stappen richting gezamenlijke ontwikkeling.
• De belangrijkste belemmeringen, zoals verschillen in digitale leerplatforms, privacyregels, inschrijfsystemen en erkenning.
• De geleerde lessen uit het proces en hoe we deze inzetten om toekomstbestendige docentontwikkeling mogelijk te maken.
De presentatie is bedoeld voor beleidsadviseurs, projectleiders, onderwijskundigen en opleidingsverantwoordelijken in het hoger onderwijs. We willen deelnemers inspireren om zelf (inter)institutionele samenwerking op het gebied van docentprofessionalisering te verkennen en aan te moedigen. Na afloop is er ruimte voor vragen en uitwisseling van perspectieven.