11-11-2025 –, Foyer 2
Docentondersteuning is essentieel voor duurzame onderwijsvernieuwing, maar wordt in de praktijk vaak verschillend ingevuld. Dit nieuwe landelijke competentieprofiel brengt daar handvatten voor. Tijdens deze sessie maak je kennis met het profiel voor docentondersteuning dat ontwikkeld is voor teams in het MBO, HBO en WO. Het profiel beschrijft vijf samenhangende competentiegebieden van coach tot innovator en biedt onderwijsinstellingen een gedeeld kader voor professionalisering, rolontwikkeling en strategische inzet.
We nemen je mee in het ontwikkeltraject, laten zien hoe de competentieprofielen in de praktijk functioneren en bespreken hoe het profiel kan bijdragen aan duidelijke positionering en samenwerking. In een interactieve werkvorm reflecteer je op de toepasbaarheid binnen je eigen instelling.
Of je nu zelf als docentondersteuner werkt of beleidsmatig verantwoordelijk bent voor professionalisering, deze sessie biedt je praktische inzichten en inspiratie. Samen zetten we docentondersteuning stevig op de kaart als belangrijk onderdeel van toekomstgericht onderwijs.
In de zoektocht naar doorlopend het beste onderwijs worden instellingen uitgedaagd te innoveren en tegelijk samenhang en duurzaamheid te waarborgen. Een vaak onderschatte factor in dit proces is hoe we docenten ondersteunen.
In deze sessie introduceren we een nationaal Nederlands competentieprofiel dat onderwijsondersteuning positioneert als sleutel voor organisatiebrede transformatie.
Het profiel is ontwikkeld in Npuls. Een van de centrale thema’s is de ondersteuning van docenten door, i-coaches, onderwijskundig ontwerpers, docentondersteuners en andere professionals die werken aan onderwijsinnovatie.
Deze professionals opereren in het ‘third space’ tussen onderwijs, beleid en technologie. Hun werk is cruciaal, maar vaak versnipperd, onduidelijk omschreven en beperkt ingebed. Dit belemmert effectiviteit en samenhang.
Het Competentieprofiel Onderwijsondersteuning biedt een gedeelde taal en structuur om deze rollen te versterken en af te stemmen op de strategische doelen van instellingen. Het is geen vast stramien, maar een flexibel en contextgericht hulpmiddel.
Vijf rollen worden onderscheiden:
Bruggenbouwer – Verbindt afdelingen, disciplines en netwerken, intern en extern.
Adviseur – Vertaalt trends naar strategie en begeleidt veranderprocessen.
Coach – Ondersteunt docenten en teams in hun professionele ontwikkeling.
Didactisch ontwerper – Ontwerpt en verbetert leeromgevingen en toetsing.
Innovator – Signaleert trends en experimenteert met nieuwe onderwijsvormen.
Elke rol is uitgewerkt in kennis, vaardigheden en houding. De kracht zit niet in de individuele volledigheid, maar in de collectieve capaciteit van teams.
Het profiel is ontwikkeld via literatuurstudie, expertinterviews, validatieonderzoek en focusgroepen. We delen ervaringen uit de praktijk, waaronder een casus van Avans Hogeschool.
Bij Avans is het profiel gebruikt om de structuur en samenwerking binnen ICTO-teams te verbeteren. Dit leidde tot heldere verwachtingen, betere afstemming tussen rollen en sterkere koppeling met de strategische onderwijsdoelen. Tegelijk kwamen ook uitdagingen naar voren, zoals het zichtbaar maken van informele rollen en het bereiken van alignment tussen lagen in de organisatie.
De sessie is interactief, met ruimte voor reflectie en gesprek. Deelnemers worden uitgenodigd om na te denken over:
Hoe onderwijsondersteuning in hun instelling is georganiseerd
Welke rollen duidelijk zijn en welke ontbreken
Hoe dit profiel kan helpen bij professionalisering, strategische afstemming en het versterken van innovatie
Iedere deelnemer ontvangt een hand-out met reflectievragen en praktische vervolgstappen.
Relevant voor:
Leiders van teaching & learning-centra
Onderwijsontwikkelaars
Docentondersteuners
Beleidsmakers
Iedereen die werkt aan onderwijsinnovatie
Ons doel is niet om onderwijsondersteuning als enige motor van verandering te positioneren, maar om te laten zien dat zonder goed georganiseerde en erkende ondersteuningsrollen, transformatie moeilijk duurzaam is. Met dit profiel en praktijkvoorbeelden willen we bijdragen aan een bredere, internationale dialoog over het strategisch inzetten van onderwijsondersteuning.
IIk ben adviseur, onderzoeker en spreker op het snijvlak van onderwijsinnovatie, docentprofessionalisering en organisatieontwikkeling. Op dit moment werk ik als Expert Docentondersteuning binnen Npuls, het landelijke programma dat gericht is op het versterken van het vervolgonderwijs in Nederland (mbo, hbo en wo). Samen met collega’s uit het veld ontwikkel ik een gemeenschappelijke taal en een competentieprofiel voor docentondersteuners, waarmee onderwijsinstellingen hun ondersteuning structureel kunnen positioneren en professionaliseren.
Daarnaast werk ik als onderzoeker bij de Hogeschool Inholland, waar ik projectleider ben van een praktijkgericht onderzoek naar simulatieonderwijs in de zorg. Dit doe ik in samenwerking met onder andere de Hogeschool van Amsterdam, ROC’s en zorgorganisaties. Hiervoor werkte ik als hoofddocent en coördinator aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik me richtte op curriculumontwikkeling en innovatie binnen verpleegkunde- en intensive care-opleidingen.
Met een achtergrond in de geneeskunde en een masteropleiding Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht verbind ik graag praktijk, beleid en theorie. Ik spreek en publiceer regelmatig over onderwerpen als docentprofessionalisering, evidence-informed onderwijsinnovatie en de strategische positionering van ondersteunende rollen binnen onderwijsorganisaties.