12-11-2025 –, Foyer 2
De workshop AI-bestendig toetsprogramma daagt deelnemers uit om hun toetspraktijk kritisch onder de loep te nemen. Met de opkomst van generatieve AI verandert immers hoe studenten leren én hoe ze aantonen wat ze beheersen. Tijdens de workshop ontdek je hoe je met behulp van een praktische toolkit een losse toets en het volledige toetsprogramma kunt analyseren op AI-bestendigheid. Je gebruikt een flowchart en risicotabel om toetsvormen en het gehele toetsprogramma te beoordelen.
Deelnemers verkennen welke toetsvormen AI-bestendig zijn en welke gevoelig zijn voor AI-misbruik. Je gaat ervaren dat het niet gaat om verbieden, maar om bewuste keuzes maken. Wat wil je écht meten? En hoe zorg je dat studenten leeruitkomsten aantonen zonder dat AI het werk overneemt?
Samen gaan we aan de slag met maatregelen voor leeruitkomsten, toetsvormen en leeractiviteiten. We bespreken hoe we AI op verantwoorde wijze integreren. De workshop activeert, confronteert én inspireert: hoe maak jij je toetsprogramma toekomstbestendig?
De toolkit is direct beschikbaar voor alle deelnemers.
Generatieve AI verandert de manier waarop studenten leren, werken en toetsen maken. ChatGPT, Copilot en andere taalmodellen maken het eenvoudig om verslagen, presentaties en zelfs reflecties automatisch te genereren. Voor docenten en examencommissies roept dit urgente vragen op: Hoe houd je grip op toetsing? Hoe weet je nog zeker of een student zélf de leeruitkomsten beheerst? En hoe voorkom je dat AI het beoordelingsproces ondermijnt?
De workshop AI-bestendig toetsprogramma biedt handvatten om zowel een losse toets als het gehele toetsprogramma’s kritisch te analyseren en waar nodig AI-bestendig te maken. Deelnemers leren hoe ze hun bestaande toetspraktijk kunnen toetsen aan de hand van AI-risico’s en ontdekken hoe ze bewuste, onderbouwde keuzes maken over de inzet van AI in toetsing.
Doel van de workshop
Het doel van deze workshop is om opleidingen te helpen inzicht te krijgen in de AI-bestendigheid van hun toetsprogramma en docenten van de eigen toetsen. Opleidingen voeren samen met docenten een risicoanalyse uit, gebaseerd op toetsvorm, afnamesetting en de relatie met leeruitkomsten. Daarnaast verkennen ze concrete maatregelen die ze kunnen nemen om hun toetsen minder fraudegevoelig en beter afgestemd op het huidige AI-landschap te maken.
Aanpak en inhoud
De workshop is praktisch, activerend en gericht op samenwerking. We gebruiken de Toolkit AI-bestendig toetsen als leidraad. Deze toolkit, ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, biedt onder meer:
• een flowchart om toetsvormen systematisch te analyseren;
• een risicotabel waarin toetsvormen worden ingedeeld op AI-gevoeligheid (laag, midden, hoog);
• een maatregelenlijst met suggesties voor leeruitkomsten, toetsvormen en leeractiviteiten.
Thema’s die aan bod komen:
• Wat betekent “AI-bestendig” in de context van toetsing?
• Hoe herken je toetsvormen die kwetsbaar zijn voor AI-gebruik?
• Welke rol speelt toezicht bij het borgen van authenticiteit?
• Hoe pas je leeruitkomsten of beoordelingscriteria aan?
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor docenten, toetsdeskundigen, examen- en curriculumcommissieleden, onderwijskundigen en beleidsmakers in het hoger onderwijs die hun toetspraktijk willen versterken in tijden van AI.
Resultaat
Na afloop van de workshop:
• hebben deelnemers inzicht in de AI-fraudegevoeligheid van hun eigen toetsvormen;
• kennen zij instrumenten om toetsen te analyseren en verbeteren;
• weten zij hoe ze AI-bewust leeruitkomsten, toetsvormen en leeractiviteiten op elkaar kunnen afstemmen;
• kunnen zij vervolgacties formuleren voor het aanpassen van hun toetsprogramma.
De workshop legt niet alleen risico’s bloot, maar biedt vooral perspectief en handelingsruimte. Het zet aan tot gesprek, samenwerking en innovatie in toetsing – met oog voor de uitdagingen én kansen van AI.
Innovatieregisseur Artificial Intelligence (HAN)