Tjark Huizinga

dr. Tjark Huizinga werkt als associate lector bij het lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs. Zijn onderzoek is gericht op de ontwikkeling van blended en actieve leeromgevingen, flexibel onderwijs, curriculumontwikkeling en het ondersteunen van docenten bij het vormgeven van (digitale) leeromgevingen. Tjark verzorgt onderwijs op het gebied van curriculum- en curriculumontwikkeling en het ontwikkelen van een onderbouwd didactisch (school)concept.


Sessies

11-11
13:25
25min
Studievoortgang en sociale binding stimuleren met learning analytics
Tjark Huizinga

Om studenten te ondersteunen bij het leerproces speelt de digitale leeromgeving een belangrijke rol. Er is steeds meer aandacht voor de wijze waarop de leeromgeving ingericht dient te worden en wat dat betekent voor het leerproces van studenten. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat het bieden van structuur, de aanwezigheid van docenten en het tijdig ontvangen van feedback belangrijke kenmerken zijn. Door gebruik te maken van digitale systemen ontstaan er mogelijkheden om meer zicht te krijgen op de wijze waarop studenten leren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van learning analytics. Learning analytics kunnen bijvoorbeeld inzichten bieden studievoortgang en aanknopingsbieden voor de sociale binding van studenten. Het doelgericht inzetten van learning analytics maakt het mogelijk om meer zicht te krijgen op dit type patronen. Binnen deze presentatie delen we de inzichten van een fieldlab onderzoek uitgevoerd binnen het MBO, HBO en WO. In de verschillende onderwijseenheden hebben docenten doelstellingen geformuleerd waarover ze meer zicht wilden krijgen. Samen met onderwijskundig adviseurs zijn deze doelstellingen doorvertaald naar learning analytics. We delen ons onderzoek naar de ervaringen van studenten en docenten en aanknopingspunten voor beleid.

Instrumenten voor goed onderwijs
Jazz 2
12-11
15:20
25min
Flexibilisering binnen onderwijseenheden: Ervaringen vanuit masteronderwijs
Tjark Huizinga

Onderwijsinstellingen willen beter aansluiten op de flexibiliseringsbehoeften van studenten, wat ook blijkt uit de NPuls-belofte ‘leren zonder drempels’. Hierbij maken ze keuzes over de mate van flexibiliteit, op welke flexibiliseringsdimensies (inhoud, tijd, plaats en didactiek) en op welk niveau (instelling, opleiding, onderwijseenheid, leeractiviteit) de flexibiliteit wordt aangeboden. Op basis van een behoefteanalyse onder masterstudenten hebben docenten afkomstig uit twee masteropleidingen flexibiliseringsinterventies ontworpen. Deze interventies richten zich, onder andere op, keuzevrijheid in toetsing, het versterken van de inzet van kennisclips en het bieden van flexibele feedback momenten. Wat zijn de beweegredenen van docenten om bepaalde ontwerpkeuzes door te voeren en wat zijn de consequenties van deze ontwerpkeuzes voor hun docentrol? Van welke flexibiliseringsinterventies maken studenten daadwerkelijk gebruik? Welke motieven spelen een rol om wel of geen gebruik te maken van de flexibiliseringsinterventies? En hoe hebben de geboden flexibiliteit ervaren?

Binnen deze presentaties gaan we in op ervaringen en onderzoeksresultaten uit ons Comeniusproject ‘Bevorderen van krachtige leergemeenschappen voor flexibel masteronderwijs’. De resultaten illustreren dat docenten en studenten aanknopingspunten ervaren voor het inzetten èn gebruik maken van meer flexibiliteit in het onderwijs. Op basis van de resultaten zijn ontwerpprincipes opgesteld met als doel om de inzichten overdraagbaar te maken voor andere opleidingen.

Eigen leerroute in de praktijk
Swing